Sunday, July 21, 2013

100 fotos met vragen en antwoorden(2)

















100 fotos met vragen en antwoorden(1)
















Voor wie?

Voor wie?

De links naar externe sites op deze pagina openen zich in een nieuw scherm wanneer zij aangeklikt worden.
Deze website is bedoeld voor mensen die zich willen voorbereiden op het basisexamen inburgering in het buitenland en hun partners. Sommige mensen die voor langere tijd naar Nederland willen komen, hebben een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig. Zij kunnen deze mvv alleen krijgen als zij het basisexamen inburgering succesvol afleggen. Op de website van de Immigratie en Naturalisatie Dienst(IND) kunt u opzoeken of ook u het basisexamen inburgering moet doen.
Met het officiële zelfstudiepakket Naar Nederland kan iemand zich voorbereiden op de drie toetsen van het examen. Dit pakket bevat allerlei onderdelen die iemand helpen bij die voorbereiding. Hulp van de partner is in alle gevallen zeer aan te bevelen.
Deze website geeft informatie over dit zelfstudiepakket: wat zit erin, hoe kunt u het gebruiken, hoe kunt u het bestellen? Ook vindt u hier uitgebreide informatie over het examen, de oefentoetsen. Hebt u vragen over het pakket, de oefentoetsen of de e-learning? Kijk dan eerst onder de FAQ: hier vindt u een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden.

Handleiding

De handleiding

In ieder pakket zit een handleiding met daarin informatie over:
  1. het basisexamen inburgering in het buitenland
  2. de voorbereiding op de drie examenonderdelen (KNS, TGN en GBL)
  3. het zelfstudiepakket
  4. de oefentoetsen
Daarnaast bevat de handleiding de vertaling in de hulptaal en de woordenlijst met alle nieuwe woorden per les, vertaald in de hulptaal. Deze vertalingen zijn ook te horen via de audio-cd’s.
Download hier de handleiding die ook in het pakket zit voor meer informatie in de door u gewenste taal.
Chinees (PDF, 553KB)Pashto (PDF, 314KB)Thai (PDF, 265KB)
Dari (PDF, 316KB)Portugees (PDF, 241KB)Turks (PDF, 260KB)
Engels (PDF, 238KB)Russisch (PDF, 345KB)Urdu (PDF, 298KB)
Frans (PDF, 243KB)Spaans (PDF, 241KB)Vietnamees (PDF, 329KB)
Indonesisch (PDF, 237KB)Somalisch (PDF, 241KB)
Marokkaans
Arabisch
 (PDF, 318KB)
Standaard
Arabisch
 (PDF, 284KB)
PDF bestanden kunnen worden geopend met behulp van het gratis programma Adobe Reader.

De oefentoetsen

De oefentoetsen

In het zelfstudiepakket zitten vier oefentoetsen. Deze oefentoetsen maken de kandidaat vertrouwd met de manier van toetsen van de officiële toetsen tijdens het basisexamen inburgering. Ook in het extra pakket zitten vier oefentoetsen.
De oefentoetsen kunt u doen met behulp van vier TIN-codes: twee TIN-codes voor de oefentoets Toets Gesproken Nederlands en twee TIN-codes voor de oefentoets Geletterdheid en Begrijpend Lezen. Daarnaast vindt u bij de TIN-codes een telefoonnummer.
Let op: doe pas een oefentoets als u echt het gevoel hebt dat u de stof voldoende beheerst. U kunt een TIN-code maar één keer gebruiken! Als de oefentoets onverwacht wordt afgebroken, moet u een nieuwe TIN-code gebruiken.

1. De oefentoets Toets Gesproken Nederlands (TGN)

Voor het afleggen van een oefentoets TGN hebt u een TIN-code (Toets Identificatie Nummer) TGN nodig. En natuurlijk een telefoonnummer en een telefoon. Let op: U kunt het beste een vaste telefoon met druktoetsen gebruiken. Met een mobiele telefoon of met een telefoonverbinding via internet (bijvoorbeeld Skype) is de verbinding vaak niet goed genoeg.
Zorg dat u in een rustige ruimte oefent.
In het zelfstudiepakket vindt u een telefoonnummer en vier TIN-codes: twee TIN-codes voor de oefentoets TGN en twee TIN-codes voor de oefentoets GBL. Als u het telefoonnummer kiest, krijgt u contact met de spraakcomputer. U moet dan de TIN-code voor de oefentoets TGN intoetsen. Als uw TIN-code TGN goed is, zal de spraakcomputer u een oefentoets TGN laten doen. Na de oefentoets kunt u uw uitslag op deze site opzoeken. Dat doet u door op de uitslag-pagina uw TIN-code van de oefentoets TGN in te toetsen. U krijgt dan uw uitslag.
Let op: Bewaar uw TIN-code TGN goed. U hebt hem nodig om de uitslag te bekijken.

2. De oefentoets Geletterdheid en Begrijpend Lezen (GBL)

Voor het afleggen van een oefentoets GBL hebt u een TIN-code nodig (Toets Identificatie Nummer) GBL. En natuurlijk een telefoonnummer en een telefoon. Let op: U kunt het beste een vaste telefoon met druktoetsen gebruiken. Met een mobiele telefoon of met een telefoonverbinding via internet (bijvoorbeeld Skype) is de verbinding vaak niet goed genoeg.
Zorg dat u in een rustige ruimte oefent.
In het examenpakket vindt u een telefoonnummer en vier TIN-codes: twee TIN-codes voor de oefentoets TGN en twee TIN-codes voor de oefentoets GBL. Als u het telefoonnummer kiest, krijgt u contact met de spraakcomputer. U moet dan de TIN-code voor de oefentoets GBL intoetsen. Als uw TIN-code GBL goed is, zal de spraakcomputer u een oefentoets GBL laten doen. Na de oefentoets GBL kunt u uw uitslag op deze site bekijken. Dat doet u door op de uitslag-pagina uw TIN-code van de oefentoets GBL in te toetsen. U krijgt dan uw uitslag.
Let op: Bewaar uw TIN-code GBL goed. U hebt hem nodig om de uitslag te bekijken.

Het digitale oefenprogramma

Het digitale oefenprogramma

De link naar de loginpagina opent in een nieuw scherm.
De Naar Nederland e-learning is een uitgebreid digitaal oefenprogramma. Het programma is geschikt voor zowel analfabeten / andersgealfabetiseerden als voor laag-, middelbaar en hoogopgeleiden. Er zijn een kort, medium en een lang programma.
Het digitale oefenprogramma bevat dezelfde lessen als het boek. De lessen, de vertalingen in de hulptaal, de illustraties en het geluid zijn volledig geïntegreerd. De resultaten worden bijgehouden in het programma.
Het programma bevat:
  1. drie leerroutes:
    1. voor de analfabeten / andersgelafabetiseerden,
    2. voor de middelbaar en
    3. voor de hoogopgeleiden
  2. in totaal 65 lessen met bijbehorende oefeningen
  3. illustratieve filmpjes ter introductie van de les
  4. illustraties
  5. woordvertalingen in de hulptaal (ook te beluisteren)
  6. instructies in het Nederlands en in de hulptaal (ook te buisteren)
  7. feedback op de antwoorden
  8. mogelijkheid om uw stem op te nemen en terug te luisteren
  9. vier toetsen met overzichten van tegenstellingen
  10. geïllustreerde woordenlijst
  11. instructiefilmpjes over het gebruik van het oefenprogramma
Als u de beschikking hebt over een computer raden we u aan om dit programma te gebruiken omdat dit het leren vergemakkelijkt.
U kunt dit programma online gebruiken door met de code die in het lespakket zit op de login pagina in te loggen.
Op een computer zonder internet kunt u het programma ook met behulp van de dvd gebruiken. De partner kan ook inloggen in het online oefenprogramma en zien hoe ver de kandidaat is gevorderd. Hij of zij gebruikt daarvoor dezelfde inlogcode.

Systeemeisen

De DVD is geschikt voor computers met:
  1. Windows (98 en hoger), of
  2. Mac OS X (10.2 PPC en hoger), of
  3. Linux (RedHat 7.3 en hoger).
U hebt daarnaast een dvd-speler nodig, een geluidskaart voor het afspelen van de audio en een microfoon voor het opnemen en terugluisteren van uw eigen stem.

Saturday, July 20, 2013

Het werkboek- Sách bài tập

Het werkboek

Het werkboek Naar Nederland, Nederlands voor anderstaligen is de officiële voorbereiding op de twee taaltoetsen. Met deze taallessen leert iemand op het vereiste niveau lezen, luisteren en spreken in het Nederlands.
Deze methode is bedoeld voor:
  1. analfabeten en anderstaligen die in een ander schrift zijn gealfabetiseerd
  2. laag-, middelbaar en hoogopgeleide anderstaligen
Het is een zelfstudiemethode. Iedereen kan hier dus zelfstandig mee aan de slag. De hulp van de partner is aan te bevelen. Aanwijzingen voor het doen van de lessen staan in de handleiding. De woordenlijst en de vier audio-cd’s geven noodzakelijke ondersteuning.
De methode omvat:
  1. gebruikersinstructie in de hulptaal
  2. 20 lessen om te alfabetiseren
  3. 45 lessen om Nederlands te leren
  4. woordenlijst met alle nieuwe woorden per les vertaald in hulptaal (in handleiding, ook op cd)
  5. illustraties
  6. geluid van alle teksten en instructies
  7. vier toetsen
  8. lijst van tegenstellingen
  9. antwoorden
  10. index van alle woorden met verwijzing naar de les
Het digitale oefenprogramma bevat dezelfde lessen als het boek.

Het fotoboek- Quyển sách

Het fotoboek

Bij de film Naar Nederland hoort een fotoboek met een audio-cd. In het fotoboek ziet u honderd genummerde foto’s met beelden uit de film. Bij elke foto hoort een vraag die u in dezelfde volgorde op de cd hoort. Deze vragen worden in het Nederlands gesteld. U moet ze in het Nederlands kunnen beantwoorden. In het fotoboek en op de cd kunt u alle vragen en antwoorden lezen en horen. De antwoorden moet u allemaal kennen als u het examen gaat doen.
Het examen bestaat uit dertig vragen die gekozen zijn uit de honderd vragen van het fotoboek en de cd.
De toets Kennis van de Nederlandse Samenleving bestaat uit 2 voorbeeldvragen en 30 vragen. Deze 30 vragen worden geselecteerd uit de 100 vragen die op de cd staan.

De film- Bộ phim

De film

De toets KNS toetst uw kennis over Nederland. Wat u moet weten, is opgenomen in de film Naar
Nederland. U ziet daarin hoe mensen in Nederland leven, hoe mensen in Nederland met elkaar
omgaan en wat hun gewoonten zijn. Verder leert u praktische zaken die goed zijn om te weten als u
in Nederland woont. De film duurt ongeveer 110 minuten en is ingedeeld in de volgende thema’s:
  1. Geografie en wonen
  2. Geschiedenis
  3. Politiek en grondwet
  4. Nederlandse taal en het leren daarvan
  5. Opvoeding en onderwijs
  6. Gezondheidszorg
  7. Werk en inkomen
  8. Hoe maak ik het examen op de ambassade?
In ieder pakket zitten twee dvd’s (PAL/SECAM en NTSC). Op beide dvd’s staat dezelfde film. Iedere dvd biedt de film Naar Nederland in zeven of acht taalversies aan, waaronder de door u gekozen hulptaal en het Nederlands.
Gekuist en ongekuist
In Nederland zijn dingen gewoon die in sommige andere landen verboden zijn. Zo mogen vrouwen op het strand zonder veel kleding rondlopen. En mogen mensen zich vrij uiten, bijvoorbeeld dat ze homoseksueel zijn. Of lesbisch. In de film zijn daar beelden van te zien.
In sommige landen is het wettelijk verboden om een film met deze beelden in bezit te hebben. Daarom is er voor die landen een speciale film gemaakt. In die film zijn die verboden beelden weggelaten. Wel bevat de film tekst en uitleg over genoemde gebruiken in Nederland. Die versie van de film heet: ‘de gekuiste versie’. Op uw dvd vindt u ofwel alleen de gekuiste versie ofwel de ongekuiste versie (nooit allebei), afhankelijk van de door u gekozen hulptaal.
Ongekuiste versie en gekuiste versie: Engels en Frans.
Ongekuiste versie: Chinees, Koerdisch, Portugees, Spaans, Turks.
Gekuiste versie: Dari, Marokkaans Arabisch, Pashto, Russisch, Somalisch, Standaard Arabisch, Tarifit Berber, Thai, Urdu, Vietnamees.
De film is in een beperkt aantal talen ook op video te bestellen:
  1. Engels (gekuist)
  2. Turks (ongekuist)
  3. Koerdisch (ongekuist)
  4. Marokkaans Arabisch (gekuist)
  5. Tarifit Berber (gekuist)
  6. Dari (gekuist)
  7. Pashto (gekuist)
  8. Urdu (gekuist)
Ga naar bestellen voor meer informatie.

Aanvullende Oefentips ter voorbereiding op de TGN

Aanvullende Oefentips ter voorbereiding op de TGN

In aanvulling op het Zelfstudiepakket Naar Nederland kunt u hier ‘Aanvullende oefentips over de voorbereiding van de TGN vinden’.
Mensen die zakken voor de Toets Gesproken Nederlands, krijgen vanaf 1 juli 2013 meer informatie zodat ze zich beter kunnen voorbereiden op het herexamen.
vanaf 1 juli 2013 krijgen kandidaten die gezakt zijn voor de Toets Gesproken Nederlands naast de einduitslag ook de uitslagen teruggekoppeld opde vier deelvaardigheden: woordenschat, zinsbouw, vloeiendheid en uitspraak.
In deze aanvullende oefentips staat meer informatie hoe voor de vier deelvaardigheden kan worden voorbereid met behulp van het Zelfstudiepakket Naar Nederland.

De voorbereiding

De voorbereiding

Naar Nederland
Naar Nederland is het officiële zelfstudiepakket ter voorbereiding op het basisexamen inburgering in het buitenland. Hierin zit wat u nodig hebt om te leren spreken, luisteren en lezen in het Nederlands op niveau A1. Daarnaast kunt u zich hiermee voorbereiden op de toets Kennis van de Nederlandse Samenleving.
Dit pakket is speciaal ontwikkeld in opdracht van de Rijksoverheid.
Het pakket is verkrijgbaar in 18 talen:
ChineesPashtoThai
DariPortugeesTurks
EngelsRussischUrdu
FransSpaansVietnamees
IndonesischSomalischKoerdisch*
Marokkaans ArabischStandaard ArabischTarifit Berber*
*Koerdisch en Tarifit Berber zijn alleen gesproken talen; de geschreven vertaling van het Turks dan wel het Marokkaans Arabisch is meegeleverd.
Ieder pakket bevat de volgende onderdelen:
  1. dvd met de film Naar Nederland (per pakket twee dvd’s: PAL/SECAM en NTSC)
  2. fotoboek Naar Nederland met audio-cd
  3. werkboek Naar Nederland, Nederlands voor anderstaligen met 4 audio-cd’s
  4. handleiding zelfstudie in het Nederlands met vertaling in de hulptaal (ook op audio-cd)
  5. woordenlijst in de hulptaal (ook op audio-cd)
  6. dvd met het digitale oefenprogramma
  7. inlogcode voor het online oefenprogramma
  8. 2 TIN-codes (test identificatie nummer) voor de oefentoets TGN
  9. 2 TIN-codes (test identificatie nummer) voor de oefentoets GBL

3. Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen- Bài thi đọc hiểu tiếng Hà Lan

3. Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

De Nederlandse taal wordt geschreven in het Latijnse schrift, net als bijvoorbeeld het Engels, het Frans en het Spaans. De toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen meet of u de Nederlandse taal kunt lezen op niveau A1 van het Europees Raamwerk voor Moderne Vreemde Talen. Daarvoor leest u voor uit een toetsboekje.
Er zijn vijf soorten opgaven:
  1. u leest woorden voor
  2. u leest zinnen voor
  3. u leest kleine stukjes tekst voor
  4. u kiest een woord om een zin aan te vullen
  5. u geeft antwoord op een vraag over een stukje tekst
U spreekt bij dit onderdeel in de telefoon, net als bij de andere twee examenonderdelen. Een spraakcomputer zegt wat u moet doen, geeft voorbeelden en neemt uw antwoorden op.
Voor de toets GBL hoeft u NIET te kunnen schrijven.

2. Toets Gesproken Nederlands( TGN)- Bài thi nghe nói tiếng Hà Lan

2. Toets Gesproken Nederlands

De Toets Gesproken Nederlands (TGN) toetst of u Nederlands kunt spreken en luisteren op niveau A1 van het Europese Raamwerk voor Moderne Vreemde Talen. U hoeft voor deze toets niet te kunnen lezen of schrijven. Er zijn vijf onderdelen met vier soorten opdrachten:
  1. zinnen nazeggen
  2. korte vragen beantwoorden
  3. zinnen nazeggen
  4. tegenstellingen geven
  5. twee keer een verhaaltje navertellen.
Elk deel begint met een instructie in het Nederlands. Bij de eerste drie delen geeft de computer u ook steeds een voorbeeld.
U hoort alle opdrachten één voor één door de telefoon. U geeft ook antwoord door de telefoon. Uw antwoorden worden automatisch beoordeeld door de examencomputer.

1. Toets Kennis van de Nederlandse Samenleving(KNS)- Bài thi kiến thức về xã hội Hà Lan

1. Toets Kennis van de Nederlandse Samenleving

Het examenonderdeel Kennis van de Nederlandse Samenleving bestaat uit vragen die gaan over de film Naar Nederland. Deze film gaat over Nederland. U bekijkt de film thuis. U kunt kiezen uit verschillende talen. Er staat op elke dvd ook een Nederlands gesproken versie. De vragen gaan over de film. De vragen zijn in het Nederlands, u moet in het Nederlands antwoorden.
U kunt alle vragen en antwoorden thuis bestuderen. Deze 100 vragen staan in het fotoboek. Tijdens het examen op de ambassade moet u 30 vragen beantwoorden. U krijgt daarvoor een boekje met foto’s. Bij elke foto hoort één vraag. U hoort de vragen één voor één door de telefoon. U geeft uw antwoorden via de telefoon. Let goed op: u moet zelf de bladzijden omslaan.

Nederland- Nước Hà Lan

Nederland is een land dat deel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden.[9] Het wordt in het westen en noorden begrensd door de Noordzee, langs de oostgrens door Duitsland en in het zuiden door België. De hoofdstad van Nederland isAmsterdam, de regeringszetel is Den Haag. De Caribische eilanden BonaireSint Eustatius en Saba maken als bijzondere gemeenten deel uit van het land.
Nederland heeft een inwonertal van 16.730.632 (2012)[10] en met een oppervlakte van 41.526 km² een hoge bevolkingsdichtheid van447,9/km² (2012). Ruim 18% van het oppervlak bestaat uit water en een groot deel van het land en de bevolking bevindt zich onder zeeniveau. Het land wordt beschermd tegen het water door middel van een systeem van dijken en waterwerken. Door landwinning zijn polders gecreëerd. Bestuurlijk is het land verdeeld in twaalf provincies.
Nederland werd onafhankelijk tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), waarin de gezamenlijke Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden tegen deSpaanse overheersing in opstand kwamen. In 1579 vormden de Noordelijke Nederlanden de Unie van Utrecht, waarmee een nieuwe politieke entiteit ontstond. Met de Acte van Verlatinghe van 1581 werd door de gewesten van die unie de onafhankelijkheid van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden uitgeroepen, die rond 1609, bij het begin van het Twaalfjarig Bestand internationale erkenning kreeg en na afloop van de Tachtigjarige Oorlog in 1648 ook van Spanje bij de Vrede van Münster. Vanaf de Franse tijd (1795-1813) ontwikkelde Nederland zich tot eennatiestaat, aanvankelijk als Verenigd Koninkrijk der Nederlanden in 1815, dat door de Belgische Revolutie in 1830 echter uiteenviel.
Tegenwoordig is Nederland een van de meest ontwikkelde landen als 's werelds zevende economie naar bbp per hoofd van de bevolking (2009). Het bezet ook die plaats in de index van de menselijke ontwikkeling (2009). De Nederlandse economie steunt vooral op een zeer hoog ontwikkeldeland- en tuinbouwsector, de dienstensector en de internationale handel, met name op de doorvoer van goederen naar Duitsland.
Nederland is sinds 1848 een parlementaire democratie onder een constitutionele monarchie, een staatsvorm waarbij de macht gedeeld wordt door de koning(in), de ministers en het parlement. Nederland was medeoprichter van onder meer de Europese Unie, de NAVO en deWereldhandelsorganisatie. Met België en Luxemburg vormt het de BeneluxDen Haag speelt een belangrijke internationale rol op juridisch gebied, als locatie voor vier internationale tribunalen en Europol.

Wednesday, July 10, 2013

Het basisexamen inburgering- Kỳ thi hội nhập cơ bản

Sinds 15 maart 2006 moet een deel van de nieuwkomers die voor langere tijd naar Nederland wil komen en een machtiging tot voorlopig verblijf nodig hebben, het basisexamen inburgering afleggen. Het gaat om personen tussen 18 en 65 jaar die een gezin willen vormen met iemand in Nederland of die zich willen herenigen met familieleden die al in Nederland wonen. Ook mensen met een geestelijk beroep zoals imam of predikant, die in Nederland komen werken, moeten het basisexamen inburgering afleggen.

Het basisexamen inburgering in het buitenland bestaat uit drie onderdelen:
2.              de Toets Gesproken Nederlands (TGN),
U legt het examen af op een ambassade of een consulaat-generaal in uw land van herkomst of van bestendig verblijf. Het examen wordt afgenomen via een telefoon die in directe verbinding staat met een sprekende computer. U hoort de vragen die de computer stelt via een hoofdtelefoon. U moet daarop antwoord geven via een microfoon die aan de hoofdtelefoon vastzit. U kunt deze computer géén vragen stellen. Als u vragen hebt, moet u die stellen aan de medewerker van de ambassade voordat het examen begint. Als het examen eenmaal is begonnen, kunt u geen vragen meer stellen. Uw antwoorden worden automatisch beoordeeld door een examencomputer.
U hoeft tijdens het examen NIET te schrijven.